- Γλασκόβη
- (Glasgow).Πόλη (578.710 κάτ. το 2001) της Σκοτίας. Είναι χτισμένη εκατέρωθεν του ποταμού Κλάιντ, 35 χλμ. από τις εκβολές του. Η πόλη αποτελεί το κέντρο της διοικητικής περιφέρειας Γκλάσκοου Σίτι (Glasgow City). Μαζί με τα βιομηχανικά της προάστια, η Γ. συγκεντρώνει το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Σκοτίας και θεωρείται από τα σημαντικά πνευματικά κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας.
Η παλαιά πόλη αναπτύχθηκε ως θρησκευτικό κέντρο, όταν το 543 ο άγιος Μούγχος την κατέστησε κέντρο διάδοσης του χριστιανισμού στη Σκοτία. Η κατοπινή εξέλιξή της πέρασε από τρεις κύριες φάσεις, που όλες είχαν οικονομικές βάσεις: από τον 12o αι., άνθησε κυρίως ως εμπορικό κέντρο γιατί βρισκόταν στο σημείο γεφύρωσης του Κλάιντ, αλλά ο πληθυσμός της δεν ξεπερνούσε τους 16.000 κατ.· η δεύτερη φάση άρχισε το 1707, μετά την ένωση του βασιλείου της Σκοτίας με την Αγγλία, χάρη στην οποία η Γ. έγινε μέσα σε λίγα χρόνια ένα από τα ακμαιότερα αποικιακά εμπορικά κέντρα της Αγγλίας· τέλος, η διαρρύθμιση του ρου του Κλάιντ, που συμπληρώθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αι., έπειτα από περίοδο μεγάλων έργων, καθώς και η ανακάλυψη και η εκμετάλλευση των πλούσιων ανθρακωρυχείων της περιοχής που γειτονεύουν με τα σιδηρωρυχεία της λεκάνης του ποταμού, έδωσαν νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Στις παλαιές εμπορικές ασχολίες προστέθηκαν με ταχείς ρυθμούς οι νέες βιομηχανικές, κυρίως σιδηρουργικές, μεταλλουργικές και μηχανικές (ναυπηγεία, εργοστάσια σιδηροδρομικών μηχανών), υφαντουργικές και χημικές. Γύρω από την πόλη και κυρίως πάνω στις όχθες του Κλάιντ, πολλοί συνοικισμοί, αρχικά γεωργικοί και ψαράδικοι, έγιναν, μέσα σε λίγες δεκαετίες, από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα βιομηχανικά κέντρα της Σκοτίας.
Η κεντρική πλατεία Γεωργίου της Γλασκόβης, που είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της Σκοτίας (φωτ. Sef).
Μεγάλος μόλος στον ποταμό Κλάιντ της Γλασκόβης, του οποίου η διαρρύθμιση ολοκληρώθηκε στα τέλη του 19ου αι., ύστερα από εργασίες εκατό ετών.
Dictionary of Greek. 2013.